Historisch perspectief in de Vesting van Naarden

De Ruimte vult het laatste gaatje in de Vesting van Naarden.

Opvallen mag, maar niet storen
Als eerste heeft De Ruimte onderzoek gedaan naar wat moet je doen om goede nieuwbouw te maken in een historische vesting. Daaruit kwam naar voren dat je het gevoel moet hebben ‘dat het er altijd al heeft gestaan’. Het mag opvallen, maar niet storen. Krijg je dan geen ‘foute’, historiserende bouw? Dat krijg je als je de verhoudingen vergeet en oud lijkende materialen gebruikt met een mindere kwaliteit. En als je ‘het gevoel’ vergeet.

Traditionele gevelsteen
Bij het project in de Vesting van Naarden heeft De Ruimte samen met de architect Henri Leloup twee herenhuizen ontwikkeld. Met hoge plafonds op de begane grond, waardoor ook aan de gevelverhouding recht wordt gedaan. De steen is nieuw, maar heeft een oude maat en is gefabriceerd volgens zeer oude, ambachtelijke tradities. Door de gevelafwisseling tussen stuc- en metselwerk is soms niet helemaal duidelijk meer wat ‘oud’ is en wat ‘nieuw’.

De eerste steenlegging is gedaan door wethouder de heer Van den Maagdenberg en werd uitbundig gevierd. Het geheel is in 2006 succesvol opgeleverd en de bewoners hebben aangegeven zeer tevreden te zijn met hun prachtige herenhuis.

Locatie
Pastoorstraat 10, Naarden
Type project
Herontwikkeling woningbouw
Architect
Leloup Architecten
Constructeur
Berkhout Tros
Aannemer
Aannemingsbedrijf Kuin B.V.
Jaar
2006

"Door het tweede pand in baksteen uit te voeren wordt de schaal verkleind en meer individualiteit ingebracht."

— Henri Leloup, Leloup Architecten B.V.